+387 36 770 880
Kralja Tomislava bb, 88440 Prozor, BiH

Strateške smjernice razvoja turizma u općini Prozor-Rama

U okviru projekta “Razvoj turizma na tri jezera” u kojem je Općina Prozor-Rama bila partner, Agencija za lokalni razvoj Prozor-Rama bila je jedan od mapiranih turističkih resursa te je koordinirala gotovo sve aktivnosti na području naše općine.

Kako smo ranije pisali, ovaj projekt financiran je iz zajedničkog Programa Europske Unije i Njemačke Vlade za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini (EU ProLocal), a provodi ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

U okviru provedbe projekta kroz nekoliko radionica i sastanaka aktivno je rađeno na unaprijeđenju znanja i sposobnosti pružatelja usluga u turizmu s ciljem poboljšanja turističke ponude. Također, u okviru pružanja tehničke pomoći planirane projektom uz aktivno sudjelovanje koordinatorice projekta Amele Bećirović i stručnih konzultanata, izrađene su smjernice razvoja turizma te je tako stvoren jedan od osnovnih preduvjeta za strateški razvoj turizma na području općine Prozor-Rama.

U izradi smjernica sudjelovali su direktor i zaposlenici Agencije za lokalni razvoj Prozor-Rama te predstavnici Općine Prozor-Rama iz sektora turizma. Radom na izradi smjernica stvorene su osnove za daljnji razvoj turizma, direktno se poboljšala prezentacija, usluge, marketing i međusobna suradnja dionika razvoja turizma.

Principi izrade smjernica bili su:

  • Uključivanje lokalnih dionika razvoja turizma kroz konzultativne sastanke i fokus grupe
  • Otvorenost procesa izrade smjernica za sve zainteresirane ključne dionike
  • Oslanjanje na dosad postignute rezultate što podrazumijeva da je prvi korak pri izradi smjernica bila desk analiza, odnosno analiza do sada kreiranih dokumenata i rezultata rada.


Smjernice za razvoj turizma u općini Prozor-Rama predstavljene su u dokumentu sastavljenom iz tri osnovna dijela:

  • Polazne osnove u kojima su prezentirani trendovi razvoja turizma, situacija na području općine Prozor-Rama i interesne grupe
  • SWOT analiza
  • Strateške smjernice u kojima su prezentirani mogući smjerovi razvoja turizma na području općine Prozor-Rama 

Strateške smjernice razvoja turizma u općini Prozor-Rama bit će prezentirane na okruglom stolu o mogućnostima razvoja turizma u općini Prozor-Rama koji će biti održan početkom 2019. godine.

 

Kategorija : Novosti
Povezane obavijesti