+387 36 770 880
Kralja Tomislava bb, 88440 Prozor, BiH

Održan info dan projekta „Izgradnja kapaciteta za inovacije u obrazovanju za eko-socijalno poduzetništvo“ (BC4ESE)

Agencija za lokalni razvoj Prozor-Rama održala je danas Info dan o projektu “Izgradnja kapaciteta za inovacije u obrazovanju za eko-socijalno poduzetništvo“ na Zahumu. Glavna tema projekta je neformalno obrazovanje mladih za eko-socijalno poduzetništvo.

Info dan bio je namijenjen ciljnim grupama koje projekt uključuje, a to su mladi ljudi, organizacije koje se bave pitanjima mladih, radnici koji rade s mladima, kao i eko-socijalna poduzeća.

Projekt su ispred Agencije za lokalni razvoj predstavile Jelena Nikolić i Tomislava Vladić, a danas su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta koji su važni za djelovanje ciljnih grupa. Okupljene je na samom početku Info dana pozdravio direktor Agencije Danijel Burečić. Osim Agencije kao partnera na projektu iz Bosne i Hercegovine, također ga provode i Diesis Network iz Belgije, HUB Nicosia sa Cipra, Mladi Ambasadori iz Srbije, CDP Globus iz BIH, Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid i Centar za stručno obrazovanje iz Crne Gore te CEDRA ili Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj iz Splita.

Upravo su članice ovog udruženja Gabriela Jukić i Maja Alujević gostovale na današnjem Info danu. Ovo udruženje djeluje od 2013. godine na području promoviranja društvenog poduzetništva, održivog razvoja i društvenih inovacija.

CEDRA je brojne EU i druge projekte, koji se provode kroz suradnju javnog, privatnog i civilnog sektora, pripremala, mentorirala, provodila i administrativno vodila. CEDRA Split je nositelj izrade Strategije razvoja ljudskih potencijala SDŽ i gradskih programa za mlade više JLS-ova uključivo i ruralnih gradova.

Program

Mladi su i oni koji rade s mladima na početku današnjeg programa čuli nešto u projektu, kao i pozitivnim praksama eko-socijalnog poduzetništva. Predstavljeni su i pozitivni primjeri iz Rame, kao što je Zadruga “ProVita”, Javno komunalno poduzeće “Vodograd”, a u projektu su učešće uzeli i mladi iz Srednje škole Prozor baveći se temama samozapošljavanja i poduzetništva mladih. Sudjelovali su i oni koji s mladima rade, poput Veslačkog kluba “Rama”, Centra za socijalni rad, Općine Prozor-Rama i drugi.

Predstavljena je i edukativna e-knjiga “Igrificirano obrazovanje o eko-poduzetništvu, nakon čega su mladi i oni koji s mladima rade pristupili interaktivnoj web platformi Eco-SE-E-lab te kroz grupni rad pristupili igranju igara.

Za sve sudionike na Info danu je organiziran zajednički objed.

O projektu

Projekt “Building capacities for innovation in the eco-social entrepreneurship education”, u nastavku BC4ESE, sufinanciran kroz ERASMUS+ program Europske Unije i provodi se od siječnja 2022. do siječnja 2025. godine. Provodi ga konzorcij partnera iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Belgije, Crne Gore, Srbije i Cipra.

Tema projekta je neformalno obrazovanje mladih za eko-socijalno poduzetništvo, a glavne aktivnosti umjerene su na razvoj inovativnih alata i metodologija u području digitalnog obrazovanja mladih te jačanje kapaciteta organizacija koje rade s mladima. Socijalno poduzetništvo u svojoj srži sadrži tri ključne stvari, a to su profit, briga o ljudima i planetu. Eko-socijalno poduzetnici tako preuzimaju brigu o ekonomiji, društvu i ekologiji.

Projekt će proizvesti četiri isprepletena rezultata (outputa):

O1: E-knjiga (Analiza),

O2: Edukativna e-knjiga (igrificirano “gamificirano” ESP obrazovanje)

O3: Interaktivna web platforma (Eco-SE-E-lab),

O4: Online obuka za neformalno obrazovanje za mlade praktikante

Kroz provedbu aktivnosti i stvaranje četiri rezultata planira se uključiti 600 pojedinaca (iz javnog, privatnog i civilnog sektora), 250 mladih praktikanata i na kraju 60 mladih ljudi za pilot testiranje.

Partneri na ovom projektu imaju cilj uspostaviti inovativni okvir u području digitalnog obrazovanja mladih, koji se temelji na principima neformalnog obrazovanja, kao što su učenje temeljeno na igricama i obrazovanje po uzoru.

Ovaj međusektorski eko-socijalni razvoj omogućit će lokalnim organizacijama, mladim praktikantima i mladim ljudima da aktivno pridonose pametnom, održivom i uključivom razvoju ciljanih područja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Belgiji i na Cipru. To će povećati kapacitet partnera za razvoj i provedbu visokokvalitetnog digitalnog rada s mladima koji podučava i promiče eko-socijalno poduzetništvo u zemljama partnera.

Više informacija o projektu na sljedećim stranicama i profilima:

https://ecosocent.eu/

https://www.facebook.com/bc4ese/

https://www.instagram.com/bc4ese/#

https://www.youtube.com/@bc4ese145/featured

Vijest je preuzeta sa: ramski-vjesnik.ba.

Kategorija : Novosti
Povezane obavijesti